Historische wandelpaden in Noordoost Friesland

Ontdek de geheimen van Noordoost-Friesland. De verschillende routes leiden je langs oude terpen, kloosters en kerken.

Historische wandelpaden in Noordoost Friesland

Zondagse zwartgelakte veterlaarsjes, blote kindervoetjes en klompen in alle maten. Vele voeten gingen je al voor op de historische wandelpaden in Noordoost Friesland. Elk pad heeft zijn eigen verhaal.

Wandelen in Friesland, door boerenland en langs elzensingels, in de voetsporen van beroemde en minder beroemde streekbewoners: een bijzondere belevenis. Tot begin vorige eeuw was lopen dť manier waarop mensen zich verplaatsten. Voetpaden waren in Friesland dan ook een belangrijk element in het landschap.

50 historische wandelpaden in Noordoost-Friesland

Hier en daar zijn deze oude schoolpaden, kerkpaden, jaagpaden en oude handels- en pelgrimsroutes bewaard gebleven. En jij kan daar vandaag de dag van genieten! Het zijn vaak letterlijk sporen uit het verleden, zoals het fiskwyvepaed van Wierum naar Dokkum. Vrouwen uit het vissersdorp liepen het eind om de vangst van hun mannen in de stad te verkopen. Een netwerk van vijftig historische voetpaden wordt in Noordoost Friesland weer op de kaart gezet door Landschapsbeheer Friesland. De paden zijn door knooppunten met elkaar verbonden, maar kunnen ook als zelfstandige wandeling worden gelopen.

Volop wandelplezier met familie, vrienden en kinderen

Op de voetpaden kun je ideale wandelingen maken met familie, vrienden en kinderen. Je kan je eigen route kiezen en een routekaartje downloaden van de site. Eenmaal op pad, vind je de weg via de herkenbare informatiepanelen, routepaaltjes en verwijsborden. Op een leuke manier maak je zo kennis met de streekgeschiedenis. Voor de geroutineerde (GPS)wandelaars en liefhebbers van dagtochten of meerdaagse arrangementen is er eveneens veel te genieten. Zij kunnen binnen het netwerk diverse paden aan elkaar koppelen.

Veel te genieten in Noordoost-Friesland

Gewapend met de routebeschrijving valt er onderweg veel te ontdekken. Zo wijst de site op bijzondere landschappelijke elementen en wordt de geschiedenis van de dorpjes en steden die het pad aandoet uit de doeken gedaan. Ook worden bij een aantal paden de gewoonten van de beroemde en minder beroemde historische gebruikers van de paden en het ontstaan van het pad toegelicht. Zo wordt elk nieuw ontsloten pad van specifieke informatie voorzien. Naast een routebeschrijving en bijbehorend kaartje biedt de website ook praktische informatie over de paden.

Bijvoorbeeld of een route uitsluitend over verharde weg loopt of tevens over karrensporen, door boerenland en dwars door weilanden. Maar ook of dat op een pad met een hond kan worden gewandeld of dat vanwege grazend vee dan deels een alternatief pad moet worden gekozen.

Meer informatie

Ontdek de wandelroutes en de geheimen van Noordoost-Friesland.
Voor meer informatie kijk op www.historischepaden.nl of neem contact op met VVV Lauwersland.

terug

Meld je nu aan voor onze exclusieve nieuwsbrief